82. OBVESTILO O VARSTVU KOŠČIČARJEV - 22.10.2021 08:39 - Zaključeno


Listje na koščičarjih je v fazi odpadanja, pri tem nastale rane pa omogočajo okužbe z boleznimi lesa (ožig breskove skorje in breskov rak). Za preprečevanje okužb z omenjenimi boleznimi priporočamo, da uporabite enega izmed naslednjih pripravkov:

 

Delan 700 WG v odmerku 0,75 kg/ha (manjše uporabe) na nektarinah, breskvah, marelicah, češnjah, višnjah, slivah in mandlju za zatiranje listnih pegavosti, kot so listna luknjičavost koščičarjevčešnjeva listna pegavost in češpljeva rdeča listna pegavostožig breskove skorje ter bolezni lesa, ki jih povzročajo glive Cytospora sppZatira se v času od končanega obiranja do konca mirovanja.

 

Na omenjene bolezni kažejo dobro stransko delovanje tudi bakrovi pripravki: Badge WG v odmerku 3,5 kg/ha (manjše uporabe, breskve, nektarine, marelice, češnje, višnje in slive), Champion 50 WG v odmerku 2-3 kg/ha, (manjše uporabe, samo na češnjah, višnjah, marelicah, slivah in češpljah), Cuprablau Z 35 WG v odmerku 1,6-2 kg/ha (manjše uporabe - breskev, marelica, češnja, sliva), Cuprablau Z 35 WP v odmerku 3 kg/ha (breskve, nektarine), za zatiranje listne luknjičavosti koščičarjev (Stigmina carpophila) v odmerku 2 kg/ha, Nordox v odmerku 2 kg/ha (breskve, nektarine).

V primeru hladnega in vlažnega vremena je pri uporabi bakrovih pripravkov potrebna pazljivost, saj lahko delujejo fitotoksično.

 

 

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo.

Pri izbiri posameznega pripravka upoštevajte omejitve glede skupnega števila škropljenj, ki so navedena v navodilih za uporabo.

 

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN


Datum objave obvestila: 22.10.2021 08:39
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MATKO Boštjan
Pripravil: Boštjan Matko
Seznam registriranih FFS