102. OBVESTILO O VARSTVU KOŠČIČARJEV - 26.10.2020 12:07 - Zaključeno


 

Listje na koščičarjih je v fazi odpadanja, pri tem nastale rane pa omogočajo okužbe z boleznimi lesa (ožig breskove skorje in breskov rak). Za preprečevanje okužb z omenjenimi boleznimi priporočamo, da v naslednjih dneh uporabite enega od naslednjih pripravkov:

Topsin M v odmerku 1,7 kg/ha, za zatiranje breskovega raka (Cytospora sp.) in ožiga breskove skorje (Fusicoccum amygdali) v največjem dovoljenem odmerku 1,7 kg/ha (17 g na 100 m2).

Delan 700 WG v odmerku 0,75 kg/ha (manjše uporabe) na nektarinah, breskvah, marelicah, češnjah, višnjah, slivah in mandlju za zatiranje listnih pegavosti, kot so listna luknjičavost koščičarjev, češnjeva listna pegavost in češpljeva rdeča listna pegavost, ožig breskove skorje ter bolezni lesa, ki jih povzročajo glive Cytospora spp. Zatira se v času od končanega obiranja do konca mirovanja.

Na omenjene bolezni kažejo dobro stransko delovanje tudi bakrovi pripravki: Badge WG v odmerku 3,5 kg/ha (manjše uporabe, breskve, nektarine, marelice, češnje, višnje in slive), Champion 50 WG v odmerku 2-3 kg/ha, (manjše uporabe, samo na češnjah, višnjah, marelicah, slivah in češpljah), Cuprablau Z 35 WP v odmerku 3 kg/ha (breskve, nektarine), za zatiranje listne luknjičavosti koščičarjev (Stigmina carpophila) v odmerku 2 kg/ha, Nordox v odmerku 2 kg/ha (breskve, nektarine), Cuprablau Z 35 WG v odmerku 1,6-2 kg/ha (manjše uporabe - breskev, marelica, češnja, sliva).

V primeru hladnega in vlažnega vremena je pri uporabi bakrovih pripravkov potrebna pazljivost, saj lahko delujejo fitotoksično.

 Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo.

Pri izbiri posameznega pripravka upoštevajte omejitve glede skupnega števila škropljenj, ki so navedena v navodilih za uporabo.

 

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN


Datum objave obvestila: 26.10.2020 12:07
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MIKLAVC Jože
Pripravil: Jože Miklavc
Seznam registriranih FFS