94. OBVESTILO O ZATIRANJU OREHOVE MUHE - 07.08.2020 07:50 - Zaključeno


Pridelovalce orehov obveščamo, da so ulovi orehove muhe v spremljanih nasadih orehov konstantni. Priporočamo, da vsaj enkrat na teden redno kontrolirate rumene plošče. Prav tako priporočamo, da kontrolirate količino atraktanta v vrečki. Zaradi pogostih padavin in spiranja škropilne obloge priporočamo v nasadih, kjer je od zadnjega škropljenja orehove muhe minilo 10 do 14 dni in se na rumene lepljive plošče lovi orehova muha, ponovno škropljenje.

Za zatiranje je mogoče uporabiti Laser 240 SC (karenca: 30 dni) v odmerku 0,15 l/ha ali Laser plus (karenca: 30 dni) v odmerku 0,075 L/ha pri porabi vode do 3 L na drevo v polni rodnosti. Škropilni brozgi je potrebno dodati atraktant npr. Nutrel (beljakovinska vaba za muhe) v 1,5% koncentraciji (1,5 L/100 L vode). Tretira se le eno tretjino drevesne krošnje (spodnji del krošnje na severni ali vzhodni strani), za škropljenje pa se naj uporabijo šobe, ki oblikujejo nekoliko večje kapljice.

Pripravek Laser 240 SC ali Laser Plus se lahko na istem zemljišču oba skupaj uporabita največ tri krat v eni rastni sezoni !!!

Namesto pripravka Laser ali Laser Plus je mogoče uporabiti tudi pripravek Calypso SC 480 (0,25 L/ha, največ 2x v eni rastni sezoni !!! karenca:14 dni) ali Imidan 50 WG (1,5 kg/ha, največ 2x v eni rastni sezoni !!!, karenca:7 dni). Obema pripravkoma se priporoča dodajanje atraktanta npr. Nutrel. Poškropi se prav tako le spodnja tretjina krošnje drevesa. V tem primeru je mogoče zmanjšati odmerek zgoraj omenjenih pripravkov na eno tretjino od navedenega. (Calypso SC 480 0,08 L/ha – 80 ml/ha, Imidan 50 WG 0,5 kg/ha).

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN


Datum objave obvestila: 07.08.2020 07:50
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MEŠL Miro
Pripravil: Miro Mešl
Seznam registriranih FFS