30. VARSTVO JAGOD - 29.04.2020 14:39 - Zaključeno


Pridelovalcem jagod po že opravljenih osnovnih varstvenih ukrepih proti sivi plesni priporočamo, da zlasti pri vzgoji na prostem nadaljujete s preventivnimi nanosi pripravkov kot sta AMYLO–X (1,5 – 2,5 kg/ha) in SERENADE ASO (8 l/ha) z do 6 tretiranj na 7 do 10 dni. Oba sta predvidena tudi za ekološko pridelavo in se ju lahko uporablja do polne zrelosti plodov.

V tem času opažamo še povečevanje gostote populacij navadne pršice, katera se seli iz plevelnih rastlin na grmičke jagodnjaka. Priporočamo spremljanje in v primeru prerazmnožitve uporabo VERTIMEC PRO (0,75 – 1,2 l/ha; deluje še na resarje), ki ima karenco 3 dni ali NATURALIS (1,25 – 1,5 l/ha; deluje še na ščitkarje in resarje) brez karence, primernem tudi za ekološko pridelavo.

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.


Datum objave obvestila: 29.04.2020 14:39
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Objavil/a: BAJEC Domen
Pripravil: Domen Bajec
Seznam registriranih FFS