89. OBVESTILO O VARSTVU KOŠČIČARJEV - 04.11.2019 11:37 - Zaključeno


Listje na koščičarjih je v fazi odpadanja, pri tem nastale rane pa omogočajo okužbe z boleznimi lesa (ožig breskove skorje in breskov rak). Za preprečevanje okužb z omenjenimi boleznimi priporočamo, da v naslednjih dneh uporabite enega od naslednjih pripravkov:

Topsin M v odmerku 1,7 kg/ha, ki je za ta namen registriran samo na breskvah in slivah, z uporabo tega pripravka pa zmanjšamo tudi bolezenski potencial sadnih gnilob v prihodnjem letu.

Delan 700 WG v odmerku 0,75 kg/ha (manjše uporabe) na nektarinah, breskvah, marelicah, češnjah, višnjah, slivah in mandlju za zatiranje listnih pegavosti, kot so listna luknjičavost koščičarjev, češnjeva listna pegavost in češpljeva rdeča listna pegavost, ožig breskove skorje ter bolezni lesa, ki jih povzročajo glive Cytospora spp.

Na omenjene bolezni kažejo dobro stransko delovanje tudi bakrovi pripravki: Badge WG v odmerku 3,5 kg/ha (manjše uporabe, breskve, nektarine, marelice, češnje, višnje in slive), Champion 50 WG v odmerku 2-3 kg/ha, (manjše uporabe, samo na češnjah, višnjah, marelicah, slivah in češpljah), Cuprablau Z 35 WP v odmerku 3 kg/ha (breskve, nektarine), Nordox v odmerku 2 kg/ha (breskve, nektarine), Cuprablau Z 35 WG v odmerku 1,6-2 kg/ha (manjše uporabe - breskev, marelica, češnja, sliva).

V primeru hladnega in vlažnega vremena je pri uporabi bakrovih pripravkov potrebna pazljivost, saj lahko delujejo fitotoksično.

 

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo.

Pri izbiri posameznega pripravka upoštevajte omejitve glede skupnega števila škropljenj, ki so navedena v navodilih za uporabo.

 

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN


Datum objave obvestila: 04.11.2019 11:37
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MEŠL Miro
Pripravil: Miro Mešl
Seznam registriranih FFS