57. OBVESTILO O VARSTVU ČEŠENJ IN VIŠENJ - 07.06.2019 08:35 - Zaključeno


PLODOVA VINSKA MUŠICA

 

Vremenske razmere so omogočile pojav sadnih gnilob na zorečih plodovih poznih sort češenj. Le-ti so atraktivni za pojav plodove vinske mušice. Sadjarjem priporočamo, da za spremljanje plodove vinske mušice v nasade izobesite prehranske vabe, ki si jih lahko naredite sami. V plastenko (0,5 L) izvrtate v zgornjem delu 4 luknjice velikosti do 5 mm.

V plastenko se nalije privabilna mešanica iz sledečih sestavin:

- zmes jabolčnega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1 z dodatkom žličke sladkorja na 1 L zmesi

- jabolčni ali vinski kis

- vodna suspenzija krušnega kvasa (75 g kvasa na 3,5 dl vode + 1 čajna žlička sladkorja)

 

Zaradi boljše privabilnosti priporočamo, da se plastenke obarvajo rdeče. V raztopino priporočamo dodajanje nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjša površinsko napetost tekočine in poveča ulov mušice. Plastenke obesite na višino 1,5 m od tal.

V primeru ulova plodove vinske mušice v prehranske vabe priporočamo škropljenje poznih sort češenj s pripravkom Imidan 50 WG v 1,5 kg/ha (karenca 14 dni) ali Laser plus v 0,15 L/ha (karenca 7 dni, dovoljenje za nujne primere 1.5.-1.9. 2019).

 

ČEŠNJEVA MUHA

Zgodnje sorte češenj so v SV Sloveniji že pričele zoreti (BBCH 89), medtem, ko so se pričele pozne sorte barvati (BBCH 81). Sadjarjem priporočamo, da v nasade češenj izobesijo rumene lepljive plošče. V primeru preseženega pragu škodljivosti (ena muha na dve postavljeni vabi do faze, ko češnje spreminjajo barvo iz zelene v rumeno) priporočamo zatiranje s sledečimi pripravki: Imidan 50 WG v 1,5 kg/ha (14 dni karence) ali Mospilan 20 SG v 0,375 kg/ha (14 dni karence) ali Naturalis 2,0 L/ha (karence ni). Za povečanje učinkovitosti lahko insekticidu dodamo beljakovinsko vabo Nutrel (1,5 % konc.).

 

Na vrtovih za zatiranje češnjeve muhe uporabe insekticidov ne priporočamo, tudi zaradi velike možnosti zanašanja škropilne brozge na sosednje površine, kot tudi upoštevanja razdalj od sosednih objektov (npr. hiš). Po izkušnjah lahko zadovoljivo učinkovitost zmanjšanja populacije češnjeve muhe dosežemo z izobešanjem rumenih lepljivih plošč (do 10 na drevo) na vzhodno oz. sončno stran dreves. Rumene plošče je potrebno po obiranju odstraniti z dreves.

 

SADNE GNILOBE

Spremenljivo vreme omogoča tudi pojav sadnih gnilob. V primeru nadaljevanja padavin priporočamo na poznih sortah češenj uporabo enega od naslednjih pripravkov:

 

Pripravek

Odmerek

Karenca

Amylo-X

1,5-2,5 kg/ha

Karenca ni potrebna.

Luna Experience

0,6 l/ha (0,2 l na 1m višine krošnje na ha)

7 dni

Prolectus

400 g sredstva na višinski meter krošnje na hektar,

največji skupni odmerek 1,2 kg/ha (samo na češnji)

1 dan

Serenade Aso

8 l/ha (samo na češnji)

Karenca ni potrebna.

Signum

0,25 kg/ha na 1m višine krošnje

(največji skupni odmerek 0,75 kg/ha)

7 dni

Switch 62,5 WG

0,08 % (1 kg/ha)

(samo na češnji)

7 dni

Teldor SC 500

0,5 l/ha na 1m višine krošnje

(največji skupni odmerek 1,5 l/ha)

(samo na češnji)

3 dni

Topsin-M

1 kg/ha (samo na češnji)

14 dni

 

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN


Datum objave obvestila: 07.06.2019 08:35
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Maribor
Objavil/a: MEŠL Miro
Pripravil: Miro Mešl
Seznam registriranih FFS